با فرارسیدن بیست و هفتم سنبله محروم ماندن دختران افغانستان تحت حاکمیت طالبان دو ساله شد.
دو سال پیش در بیست و هفتم سنبله وزیر معارف طالبان در اطلاعیهی از دانشآموزان پسر و آموزگاران مرد در کشور خواست تا به مکاتب بازگردند.
در اطلاعیهی طالبان برای بازگشت به مدارس و مکاتب تنها از پسران درخواست بازگشت به مدارس شده بود ولی از دختران بالاتر از صنف ششم و آموزگاران زن هیچ نامی برده نشده بود.
به مناسبت دومین سال محروم ماندن دختران بالاتر از صنف ششم افغانستان از مدارس و مکاتب، آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد امروز «دوشنبه ۲۷ سنبله» در صفحه شبکه اجتماعی ایکس خود نگاشته است: «ممنوعیت آموزش دختران نقض غیر قابل توجیه حقوق بشر بوده و باعث آسیبهای دراز مدت برای کل کشور میگردد.»
دبیر کل سازمان ملل متحد افزوده است: «دختران به مکتب تعلق دارند، بگذارید آنها به وارد مکتب شده و به مکتب بازگردند.»
در دو سال گذشته دختران و زنان در افغانستان در واکنش به ممنوعیت آموزش توسط طالبان بارها دست به اعتراضات در سرتاسر کشور زدند.
با این حال، رهبران طالبان به اعتراضات در برابر ممنوعیت آموزش در افغانستان توجه نکرده و اکنون با گذشت دو سال هنوز دروازههای مکاتب در افغانستان به روی دختران بسته است.
رهبران طالبان با این استدال که آموزش دختران واجب نیست و شرایط آموزش برای آنها مطابق نظر این گروه فراهم نیست، آموزش دختران را به دوره ابتدایی مکاتب محدود کردهاند.
براساس آمارهایی که در مورد دختران محروم از آموزش پخش شده، در دو سال اخیر حدود ۸۰ درصد دختران واجد شرایط آموزش در مکاتب و دانشگاهها، شامل بیش از دو میلیون و ۵۰۰ هزار نفر، از آموزش محروم ماندهاند.
در حال حاضر، افغانستان تنها کشوری در جهان است که دختران در آن به گونهی رسمی از آموزش محروم هستند. این امر زمینهساز طرح درخواستهای گستردهای برای به رسمیت شناختن «آپارتاید جنسی» در افغانستان شده است.