یان آگلند، دبیر کل شورای پناهندگان ناروی که در این هفته به ولایت هرات افغانستان سفر نموده است هشدار داده است که افغانستان در حال حاضر آمادگی بازگشت مهاجران این کشور را ندارد.
دبیر کل شورای پناهندگان ناروی گفته است که دههها درگیری، سقوط اقتصادی و شوکهای اقلیمی ویرانگر در افغانستان باعث شده است تا این کشور برای پذیرش میلیونها نفر در معرض خطر اخراج از کشورهای همسایه آمادگی نداشته باشد.
آقای آگلند امروز “چهارشنبه 3 دلو” در بیانیهی که به رسانهها ارسال نموده بیان داشته است که بسیاری از شهروندان افغانستانی آسیبپذیر که قبلا از ایران بازگشتهاند، احساس میکنند که در یک برزخ پایدار زندگی مینمایند.
دبیر کل شورای پناهندگان ناروی افزوده است که در دیدار با مهاجرین اخراج شده از ایران در ولایت هرات صحبت نموده و تاکید دارد که؛ “این مهاجرین به امید یک زندگی بهتر و امنتر افغانستان را ترک نمودند که اکنون با آیندهی مبهم دوباره به افغانستان باز میگردند، جایی که با بیکاری، گرسنگی و نقض حقوق بشر مواجه میشوند که در وهله اول باعث ترک سرزمین آباییشان گردیده است.”
این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران اعلام نموده است که در نظر دارد تا آخر سال 1403 هجری خورشیدی دو میلیون شهروند افغانستان را از این کشور اخراج نماید.
در همین حال سازمان بینالمللی مهاجرت گفته است که از ژانویه تا دسامبر سال 2024 بازگشت 1.2 میلیون مهاجر افغانستانی از ایران را ثبت نموده که 67درصد آنها بهطور اجباری از ایران اخراج شده و به افغانستان بازگشت داده شدند.
همچنین شورای پناهندگان ناروی نیز اعلام نموده است که از اکتبر سال 2022 تاکنون حداقل 800 هزار شهروند افغانستانی از کشور پاکستان اخراج و به افغانستان بازگشت داده شدند.
دبیر کل شورای پناهندگان ناروی همچنین افزوده است که با مقامات گروه طالبان نیز در خصوص چگونگی کمک به بازگشت دادهشدگان بحث نموده و همچنین در مورد محدودیتهای شدید حقوق اساسی دختران و زنان افغانستان نیز بحث و گفتوگو نموده است.
یان آگلند دبیر کل شورای پناهندگان ناروی تصریح نموده است که ممنوعیت ادامه تحصیل برای دختران و زنان افغانستان بدان معنی است که 1.5 میلیون دختر نوجوان از تحصیل بازماندهاند، به عقیده وی ممنوعیت اخر نه تنها باعث از بینبردن معیشت میگردد بلکه مستقیما زندگی و سلامت زنان را تهدید میکند.
آقای آگلند ضمن خواستار تعامل جامعه جهانی با گروه طالبان افزوده است که عدم تعامل با گروه طالبان تنها باعث رنجهای بیشتر برای دختران و زنان افغانستان به همراه دارد و باتوجه به کاهش کمکهای بینالمللی به افغانستان تحت حاکمیت گروه طالبان، شهروندان افغانستان را با یکی از بدترین بحرانهای بشر دوستان در جهان گرفتار شده است.
در همین حال دفتر هماهنگکننده کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) میگوید در سال 2025 میلادی به تعداد 22.9 میلیون شهروند افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز خواهند داشت که برای کمکرسانی به آنها به مبلغ 2.24 میلیارد دالر بودجه نیاز میباشد.