توشیح “قانون امر بهمعروف و نهی از منکر” طالبان توسط هبتالله آخندزاده رهبر این گروه با واکنشهای گسترده داخلی و خارجی مواجه شده و جامعه جهانی خواستار لغو این قانون از سوی طالبان گردیدند.
چهرههای سیاسی، فرهنگی و مدافعان حقوق بشر این قانون را توهین به کرامت انسانی دانسته و و تاکید دارند که “قانون امر بهمعروف و نهی از منکر” گروه طالبان در واقع یک وحشتنامه میباشد که توسط رهبر این گروه توشیح شده است.
وزارت عدلیه طالبان اعلام نمود که “قانون امر بهمعروف و نهی از منکر” که شامل یک مقدمه، چهار فصل و 35 ماده میباشد درهفته گذشته توسط هبتالله آخندزاده توشیح شده که زمینه مداخله محتسبین طالبان در زندگی خصوصی شهروندان کشور را فراهم ساخته است.
در واکنش به این قانون رئیس پیشین کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان گفته است که “این قانون آیینهی در برابر دیدگاه مریض، آلوده و تعصبآمیز طالبان میگذارد و تاکید نموده است که شیانگاری زنان و سلب کرامت انسانی آنان، وضع محدودیت بر پوشش، تفریح و روش عبادت شهروندان و… برای طالبان مهم میباشد در حالیکه مردم از گرسنگی، بیبرقی و نبود دوا میمیرند اینها در پی اندازهگیری حجاب و ریش شهروندان کشور هستند.”
سفیر افغانستان در بلجیم، اتحادیه اروپا و ناتو با بازنشر نمودن دیدگاه وزیر خارجه آلمان در خصوص این قانون در شبکه اجتماعی ایکس نگاشته است که: تحمیل چنین نه تنها توهین به حقوق اولیه بشر میباشد، بلکه محو غمانگیز صداها، رویاها و حیثیت زنان افغانستان است. وی افزوده است این یک یادآوری دردناک است که باید در برابر آنانی که بهنام افراطگرایی بهدنبال ظلم و سکوت هستند، محکم بایستیم. اینها فقط قوانین نیستند. آنها زنجیرهایی هستند که روح یک ملت را به غل و زنجیر میکشند.”
خبرنگاران افغانستان در اتحادیه اروپا و آمریکا ضمن ابراز نگرانی از سازمان ملل متحد خواسته است تا از اجرای این قانون جلوگیری نماید چرا که باتوجه به این قانون طالبان، این گروه محدودیتهای بیشتری بررسانهها در کشور وضع مینماید.
جنبش زنان برای صلح و آزادی افغانستان نیز از سازمان ملل متحد خواسته است تا از اجراییشدن این قانون جلوگیری نماید و تاکید نمودند که این قانون گامی در راستای نهادینهسازی “ظلم و آپارتاید جنسیتی” علیه شهروندان افغانستان بهخصوص زنان کشور میباشد.
رینا امیری نماینده ویژه ایالات متحده در امور زنان برای افغانستان نیز تاکید داشته است که “قانون امر به»معروف و نهی از منکر طالبان”نشاندهنده افزایش سیاستهای افراطی گروه طالبان در دهه 1990 میباشد و از جامعه بینالملل خواسته است تا روابط خود با طالبان را بهبود نبخشند.
وزیر خارجه آلمان خانم آنالنا بربئوک از توشیح این قانون به شدت انتقاد کرده و گفته است: “این قانون حدود 100 صفحه نفرت از زنان میباشد و افزوده است که این قاعده غیرانسانی زنان افغانستان را از حقوق، صدا و کرامتشان محروم میسازد و گروه طالبان با توشیح این قانون در پی ساکتنمودن نیمی از جمعیت افغانستان میباشد و تاکید نموده است که این قانون نشان داد؛ نمیتوان با اسلامگرایان رادیکال هیچ ارتباطی برقرار کرد.”
سفارت جاپان در کابل با نشر مطلبی در شبکه اجتماعی ایکس ابراز نگرانی کرده و از طالبان خواسته است تا به صدای دختران و زنان افغانستان برای آموزش، کار و رفتوآمد گوش فرا دهند و تاکید نموده است که ما همگام با جامعه جهانی تلاش داریم تا طالبان را ترغیب نماییم تا به حقوق شهروندان احترام بگذارند.
وزیر خارجه بلجیم نیز در واکنش به “قانون امر بهمعروف و نهی از منکر” طالبان افزوده است که این قانون منزله حذف نیمی از جمعیت افغانستان میباشد وی ضمن حمایت کشورش از جامعه مدنی و افرادی که مدافعان حقوق خود اند تاکید نموده است که باید جایگاه زنان افغانستان تقویت شوند .”
مایکل مککال رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا نیز در واکنش به “قانون امر بهمعروف و نهی از منکر” طالبان ضمن انتقاد از سیاستهای دولت بایدن، گفته است که سیاستهای دولت بایدن باعث شد تا طالبان را جسورتر ساخت تا دههها پیشرفت در محافظت از حقوق زنان و دختران در افغانستان را از بین ببرد.”
“قانون امر بهمعروف و نهی از منکر طالبان” بعد از توشیح توسط هبتالله آخندزاده رهبر گروه طالبان با واکنشهای گسترده جامعه جهانی و چهرههای سیاسی و مدافعان حقوق بشر مواجه شده و خواستار لغو این قانون شده اند.