اداره بازرس ویژه ایالات متحده آمریکا برای بازسازی افغانستان با اشاره به وضع ممنوعیت کشت خشخاش در افغانستان گفته است که؛ طالبان در خصوص ذخایر قبلی آن هیچ اقدامی نکرده است.
اداره بازرس ویژه ایالات متحده برای بازسازی افغانستان (سیگار) تاکید نموده است که در افغانستان همچنان مقادیر قابل توجهی از تریاک وجود داشته و براساس تخمین سازمان «آلیسس» و تجزیه و تحلیل معیشت نشاندهنده این است که همچنان به مقدار ۱۶ هزار و ۵۶۷ متریک تن تریاک در افغانستان وجود دارد.
در گزارش تازه سیگار آمده است که کشاورزان که تریاک را کشت میکردند قبل از ممنوعیت کشت تریاک توسط فرمان هبتالله آخندزاده توانستند مقدار قابل توجهی را ذخیره نمایند.
ذخیره تریاک در افغانستان باعث شده است که بازار داغ این مواد مخدر و همچنین احتکار تاجران و کشاورزان به افزایش ارزش این مواد مخدر کمک نموده و کشاورزان مناطق جنوب و جنوب غربی کشور از فروش تریاک سود قابل توجهی را بدست بیاورند.
سیگار با اشاره به نظر سنجی سازمان ملل متحد گفته است که؛ قیمت تریاک از زمان صدور فرمان ممنوعیت از سوی طالبان، تقریبا دو برابر شده و از ۴۱۷ دالر در ازای هر کیلوگرام تریاک در آگوست سال ۲۰۲۳، به ۸۰۲ دالر در دسامبر همان سال رسید.
در گزارش همچنین آمده است که بهای تریاک بعد از دسامبر سال ۲۰۲۳ به اوج خود رسید و به ازای هر کیلوگرام تریاک مبلغ هزار و ۱۰۰ دالر تاجران و کشاورزان دریافت نمودند که در ادامه و تاکنون این رقم کاهش ۶۰۰ دالری را داشته است.
اداره بازرس ویژه ایالات متحده آمریکا برای بازسازی افغانستان با استناد به گزارش اخیر مؤسسهی صلح ایالات متحده آمریکا نگاشته است که ممنوعیت کشت خشخاش در افغانستان، باعث از دست دادن درآمد سالانهی حدود یک میلیارد دالر برای بخش بزرگی از جمعیت این کشور شده است.
باتوجه به از دست دادن حدود یک میلیارد دالر درامد فروش تریاک در افغانستان، خانوادهها با زیانهای اقتصادی مواجه شده و با فروش داراییهای خود، خوردن غذای کمتر و با کیفیت پایینتر و خارج کردن فرزندانشان از مکاتب متوسطه برای کار، تلاش دارند با این زیان اقتصادی کنار بیایند.
سیگار همچنین به نبود کشت بدیل مناسب برای خشخاش اشاره نموده و گفته است جایگزین نمودن تریاک با گندم به عنوان بدیل خشخاش گمراه کننده بوده، زیرا گندم به عنوان محصول اصلی غذایی کشت میگردد نه به عنوان یک محصول تجاری.
اداره بازرس ویژه ایالات متحده برای بازسازی افغانستان افزوده است که مخالفت با فرمان ممنوعیت کشت خشخاش در افغانستان افزایش یافته و خانوادههای که اقتصادشان وابسته به کشت خشخاش بودند، بدون بدیل مناسب رها شدهاند.
همچنین گزارش دفتر مبارزه با جرایم و مواد مخدر سازمان ملل متحد نشان میدهد که پس از ممنوعیت کشت خشخاش در افغانستان، تولید مواد مخدر صنعتی، از جمله متآمفتامین افزایش یافته است و به کشورهای همسایه و حتی اروپا قاچاق میشود.
خرید فروش و کشت خشخاش در افغانستان بعد از به قدرت رسیدن دوباره طالبان توسط فرمان هبتالله آخندزاده رهبر گروه طالبان در آپریل سال ۲۰۲۲ ممنوع اعلام گردید که با باشندگان محل درگیریهای متعددی نیز بوجود آمد.