صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد گفته است که؛ زایمان حدود یک سوم زنان باردار در افغانستان خارج از مراکز بهداشت و درمان صورت میگیرد.
یونیسف گفته است در حال حاضر در افغانستان بیش از ۶۷درصد تولد نوزادان توسط یک متخصص بهداشت و صحت انجام میگیرد و مابقی به خدمات بهداشتی و درمان دسترسی ندارند.
صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد روز «دوشنبه ۲۵ سرطان» اعلام نمود که زایمان زنان باردار در خارج از مراکز بهداشت و درمان و بدون متخصص مراقبتهای بهداشت و درمان زندگی نوزاد و مادر را در معرض خطر جدی قرار میدهد.
یونیسف از قول یک متخصص زنان و زایمان در شهر مزارشریف نگاشته است: «زنان باردار حداقل چهار بار قبل از زایمان باید با یک پزشک ماهر ملاقات نمایند ولی تنها یک سوم جمعیت زنان در افغانستان این کار را انجام میدهند.»
به گفته این متخصص زنان و زایمان افغانستان در شهر مزارشریف، بسیاری از زنان باردار حتی نمیدانند هنگامی که بارداد هستند چگونه غذای سالم برای خودشان فراهم نمایند.
این در حالی است که پیش از این سازمان بهداشت جهانی صحت اعلام نموده بود که روزانه به تعداد ۲۴ مادر و ۱۶۷ کودک در سراسر افغانستان به دلیل بیماریهای قابل پیشگیری مرتبط با بارداری و زایمان جان خود را از دست میدهند.
همچنین براساس آمار که سازمان بهداشت جهانی در سال ۱۴۰۲ خورشیدی منتشر نموده بود بعد از سال ۲۰۱۷ هر ساله به تعداد ۶۳۸ زن در افغانستان به ازای هر ۱۰۰ تولد جان خود را از دست داده بودند.
با این همه سازمان ملل متحد نیز افغانستان را یکی از «بدترین کشورها از نظر مرگومیر مادران در هنگام زایمان» خوانده بود.