زلمی خلیلزاد نماینده ویژه پیشین ایالات متحده در امور صلح افغانستان امروز “پنجشنبه 26 دلو” در کانگرس آمریکا گفت: فصل پایانی افغانستان هنوز نوشته نشده است.
آقای خلیلزاد که در جلسه استماعیه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده شرکت نموده بود از موافقتنامه دوحه میان آمریکا و طالبان دفاع نموده و بیان داشت که ایالات متحده دیگر دلیلی برای ماندن در افغانستان نداشت. چون امید پیروزی در برابر طالبان و اعتماد به دولت افغانستان را از دست داده بود.
نماینده ویژه پیشین آمریکا در امور صلح برای افغانستان در کمیته روابط خارجی کانگرس آمریکا اطلاعات جدیدی در خصوص موافقتنامه دوحه و مفاد محرمانه این موافقتنامه اشاره نکرد و افزود رویکر ایالات متحده تغییر کرده بود و وارد رقابت با قدرتهای بزرگ همچون روسیه و چین شده بود.
خلیلزاد افزود: سقوط دولت افغانستان با پیشروی طالبان تسریع شده و فرار اشرف غنی از افغانستان مانع گفتوگو برای گذار سیاسی شده و فرار غنی باعث شد که طالبان وارد کابل شوند.
زلمی خلیلزاد نماینده ویژه پیشین ایالات متحده در امور صلح افغانستان تصریح کرد؛ اگر اشرف غنی از افغانستان فرار نمیکرد طالبان مطابق توافقنامه دوحه وارد کابل نمیشدند.
نماینده ویژه پیشین آمریکا در امور صلح افغانستان افزود رئیس جمهور بایدن مشروط نمودن خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان را به توافقهای سیاسی میان حکومت غنی و طالبان و یا هم باقی گذاشتن بخشی از نیروهای آمریکایی در افغانستان را به دلیل ترس از طولانی شدن جنگ قبول نکرد و رد نمود.
خلیلزاد گفت: مشروط نمودن خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان به دلیل تصور جنگ طولانی و بدون پایان در صورت توافق میان دوطرف افغانستانیها انجام نشدنی عنوان نمود.
زلمی خلیلزاد تاکید نمود که ایالات متحده خطرات خروج از افغانستان را میدانست که باعث بازگشت گروههای تروریسی در افغانستان و از دست رفتن دستآوردهای دو دهه حضور غربیها در افغانستان خواهد شد.
با این حال اما آقای خلیلزاد در دفاع از حضور و خروج آمریکا در افغانستان دفاع نموده و گفت ایالات متحده موفق به تضعیف القاعده در افغانستان شده و همچنین توانایی ضربه زدن و زیر نظر گرفتن گروههای تروریستی را دارد.
آقای خلیلزاد تاکید نمود که حفظ یک دولت دموکراتیک و دستآوردهای دو دهه گذشته در افغانستان برای ایالات متحده آمریکا ممکن نبود.
نماینده ویژه پیشین آمریکا در امور صلح افغانستان بیان داشت که تبدل نمودن افغانستان به یک دولت مدرن و دموکراتیک غیر واقعبینانه بود و به رغم تلاشهای گسترده آمریکا، مشکلات بزرگ حکومتداری و فساد افسار گسیخته در افغانستان همچنان وجود داشت.
زلمی خلیلزاد افزود روزهای پایانی حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان با اینکه با هرج و مرج همراه شد اما این روزها نمیتواند به عنوان معیاری برای نادیده گرفتن دستاوردها در بیست سال حضور آمریکا در افغانستان باشد. او تاکید نمود که القاعده از بین رفته و این یک پیروزی بزرگ برای امنیت ایالات متحده آمریکا به شمار میرود.
این در حالی است که در گزارش تازه شورای امنیت سازمان ملل متحد آمده بود که گروههای تروریستی از جمله القاعده و داعش در افغانستان تحت حاکمیت طالبان رشد نموده و همچنین در گزارشی آمده بود که حضور القاعده در افغانستان با وجود سلاح و مهمات نظامی دست به عملیات بیرونی علیه کشورهای اروپایی خواهد زد.