«اما گلبدین حکمتیار رهبر حزب اسلامی بر این عقیده است که ائتلاف نیروهای دولتی با احمدشاه مسعود، توطئهی بود علیه جهاد که طرح آن در خارج ریخته شده بود و او میخواست از این توطئه جلوگیری کند:
نجیب مکرر میخواست که یک حکومت ائتلافی تشکیل شود. پیامهای متعددی فرستاد، با این پیشنهاد که حکومت ائتلافی درکابل ساخته شود. ولی ما نپذیرفتیم. جواب رد دادیم. هیئتهای روسی آمد و مشاورین خاص گورباچف، با این پیام که اگر درکابل یک حکومت ائتلافی ساخته شود، بحران حل میشود. ما با حکومت ائتلافی توافق نکردیم، گفتیم در عوض باید یک حکومت غیرائتلافی موقت درکابل ساخته شود و برویم به سوی انتخابات. کمونیستها بیش از عفو عمومی مطالبهی را از ملت و از مجاهدین نداشته باشند. و ممکن هم نیست، عملی هم نیست که یک حکومت ائتلافی ساخته شود. ما میدانستیم که حکومت ائتلافی مقدمه درگیریها بین مجاهدین خواهد بود. به این خاطر خود داری کردیم، نخواستیم که دشمن به هدف خود برسد و به این خاطر، اصرار ما برتشکیل حکومت غیر ائتلافی موقت بود و نجیب هم بالاخره با این توافق کرد. شما به یاد دارید که بنون سیوان بعد از این که همه گروههای مستقر در پاکستان در رابطه با حکومت موقت غیر ائتلافی توافق کردند و لیست اعضای کابینه حکومت تدوین شد و به بنون سیوان داده شد و او با نجیب مذاکره کرد، آنها هم موافقت کردند. این افراد همه جمع شدند. باید با بنون سیوان یکجا از اسلام آباد به کابل می رفتند که کودتایی رخ داد، به اشاره و به ایمای کی. جی. بی. و امریکا در این دست داشت. هر دو مشترکن دراین جریان خرابکاری کردند و خواستند که یک حکومت ائتلافی درکابل درست کنند تا باعث درگیریهای داخلی بین مجاهدین شوند.
سوال: وقتی که این تشکیل به اصطلاح اسامبله(مجمع) مشترک که مورد نظر سیوان بود، مورد بحث قرار گرفت؛ گزارشهای وجود داشت در مورد اینکه دکتر نجیب سعی میکند که با شما در تماس باشد و گویا بین برخی از قوماندانهای شما و نجیبالله پیش از سقوط کابل، تماسهای برقرار شده بود. آیا تماسی دکتر نجیب با شما داشت؟ معاملهی صورت گرفته بود؟
حکمتیار: هیچ نوع تماسی نبود و این فقط تبلیغات بیبنیاد و بی اساس است. آنهای که کودتا را میخواهند توجیه کنند و ائتلاف جبل السراج را که یک توطئه خطرناک علیه ملت، علیه اسلام و جهاد بود، این را توجیه کنند، اشتباه خود را توجیه کنند، میگویند که گویا حزب اسلامی این کار را کرده باشد. شما باور کنید که تا آخرین لحظه جواب ما برای روسها، برای نجیب فقط این بود که این ها بلاقید و شرط قدرت را ترک بگویند و قدرت باید به یک حکومت غیر ائتلافی انتقال شود. در ظرف شش ماه انتخابات برگزار شود. شما به یاد دارید بعد از کودتایی که علیه نجیب صورت گرفت، ما همین موضع را داشتیم. سلیمان لایق در همین جریان توسط مخابره با من صحبت کرد و گفت که آقای حکمتیار شما برائتلاف چه اعتراضی دارید و ما که میخواهیم یک حکومت ائتلافی داشته باشیم و در جبلالسراج در رابطه با یک حکومت ائتلافی توافق شده، شما چه اعتراضی بر ائتلاف دارید؟ من گفتم که ما ائتلاف را نمیپذیریم و جواب ما همین بود. وقتی که هیأت کابل هم، زمانی که من در لوگر بودم، به سرخاب آمد، جواب من به آنها این بود که شما باید قدرت را بلاقید و شرط انتقال بدهید. گفتند به کی؟ گفتم به شورای مشتمل بر قوماندانهای جبهات اطراف کابل.
سوال: وقتی که ائتلاف جبل السراج به و جود میآمد به گفته شما، شما را در جریان گذاشته بودند؟ با شما تماس داشتند یا نه؟
حکمتیار: نه، ما هیچ نوع تماسی با اینها در رابط با ائتلاف نداشتیم. بلی، آقای دوستم تماسهای با ما گرفته بود. ولی جواب ما به او هم این بود که شما و بقیه نیروها که با دولت همکاری داشتند به جای تاکید بریک جبهه ائتلافی و حکومت ائتلافی باید براین توافق کنید که قدرت به حکومت غیر ائتلافی انتقال شود.»
منبع: افغانستان در قرن بیستم، ظاهر طنین، چ. اول ۱۳۸۴، انتشارات خاور، صص ۳۹۱-۳۹۴