پنجشنبه، ۲۳ دلو، دکتر رسولطالب عضو هیئت مذاکرهکنندهی دولت افغانستان طی یک نشستی در کابل گفت که هیئت دولت جمهوری اسلامی افغانستان در دوحه تلاش کرد تا در مورد مشروعیت جنگ با طالبان مذاکره کنند، اما آن گروه حاضر نشد. این عضو مذاکرهکننده دولت که تازه از دوحه به کابل برگشته است، ابراز امیدواری نموده که جنگ جاری در افغانستان مشروعیتاش را از دست داده و طالبان نمیتوانند بر اساس احادیث و سنت نبوی مشروعیت این جنگ را ثابت سازند.
با این وجود اما متاسفانه هنوز مسیر صلح یا بهتعبیر وسیعتر، مسیرهای منتهی به صلح در افغانستان مشخص نیست. آمریکاییها با آمدن جوبایدن در رهبری کاخ سفید، تلاش دارند تا بهشکل دپلیماتیک گفتگوهای صلح افغانستان را بهبحث گرفته و از بیان موضع شخصی، خود داری نمایند. دولت افغانستان بر اساس منابع آگاه، بهدنبال بسیج ظرفیت نظامی خویش در سال آینده بهمنظور سرکوب طالبان در نقاط مختلف کشور بوده و تلاش دارند تا از رهگذر جنگ بر طالبان چیره شوند. طالبان نیز در پیامهای جداگانهای شان تأکید بر ادامهی خشونتها داشته و بر شدت حملات شان در میادین نبرد با نیروهای افغان تأکید میورزند.
در این میان، آنچه بهعنوان گم شدهی مردم افغانستان هنوز بی پاسخ مانده است، این است که چی زمانی سریال کشتار مردم بیگناه ادامه خواهد داشت؟ این سوال و دهها سوال دیگری که تا کنون بی پاسخ مانده از نگرانیهای عمدهی مردم و شهروندان افغانستان میباشد.
گفتوشنودهای صلح که در دوحهی قطر تا کنون ادامه دارد، هیچگونه مسیر روشن پیدا نکرده و حتی بهگفته سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری، احتمال بنبست در آن نیز وجود دارد. اما در افغانستان، مخصوصن کابل، روزهای پسین، کابل گواه رویدادهای تروریستی در نقاط مختلف بوده و کشتار هدفمند شهروندان بهشکل جدی ادامه دارد.
با توجه به وضعیت کنونی، لازم است که دولت افغانستان بهعنوان طرف اصلی مذاکرات صلح با طالبان، از تمامی ظرفیتهای سیاسی و دیپلماتیک خود در حوزهی آتشبس و برقراری صلح استفاده نموده و از کشتار مردم بیگناه هرچه زودتر جلوگیری نماید. اگر سلسلهای کشتارها به همین شکل ادامه داشته باشد، طبیعی است که ظرفیت دولت برای مهار بحران کاهش یافته و مسیرهای رسیدن به صلح واقعی در افغانستان برای همیشه مسدود خواهد شد.
اکنون که افغانستان در مرحلهی حساس از تاریخ سیاسی خویش قرار دارد، لازم است که تمامی طرفهای سیاسی بهشمول دولت افغانستان، با تمام توان از ثبات سیاسی و آوردن امنیت در کشور حمایت نموده و زمینههای صلح پایدار را در افغانستان مهیا سازند. صلح واقعی زمان امکان پذیر است که تمامی طرفهای درگیر جنگ بهشمول طالبان روی یک نقشه راه سیاسی برای خروج از بحران کنونی بهتوافق رسیده و مسیرهای مشترک همکاری در سطوح مختلف فراهم شود.
انتظار و خواست مردم افغانستان این است که سلسلهی کشتارها با توجه به ادامه مذاکرات در دوحه توقف یافته و آتشبس برقرار گردد. با این هم، اما متاسفانه دولت افغانستان و از سوی دیگر، گروه طالبان، تا کنون برای تعیین مسیرهای مشترک برای تضمین صلح واقعی در کشور مصمم نبوده و گفتگوهای جاری صلح در دوحه با ابهام بیشتری دنبال میگردد. خواست عمومی شهروندان افغانستان این است که گفتگوها بهمحوری مشترک برای حل بحران سیاسی در کشور تبدیل شده و دو طرف برای تحقق آرمانهای صلح آمیزشان تلاشهای جدی روی دست گیرند.