کمتر از یک ماه است، که مکتب دخترانه «سیدالشهدا»، واقع در غرب کابل و در محرومترین نقطهی پایتخت، گواه رویداد حملهی تروریستی بود. در این حمله بر اساس آمارهای رسمی وزارت داخله ۸۵ تن جان باخته و بیش از ۱۵۰ تن دیگر زخم برداشتهاند. آمارهای منشتر شده نشان میدهد که بیشترین قربانی این حمله، دختران دانشآموزی بودند که از مکتب بهسوی خانه در حرکت بودند. این حمله واکنشهای ملی و بینالمللی را بههمراه داشت. سیاستگران افغانستان هر کدام در پیامهای جداگانهای این حمله را نکوهش کرده و بر مجازات عاملان آن تأکید ورزیدند. اشرف غنی رییسجمهور افغانستان در پیامی ویدویی به سرور دانش معاون دوم ریاست جمهوری وظیفه داد تا ابعاد و شیوههای رسیدگی به امنیت غرب کابل تحت عنوان” طرح امنیتی غرب کابل” را تا دو هفته پس از حادثه به ریاست جمهوری ارسال نماید. نهادها و سازمانهای بینالمللی که در افغانستان مشغول پیشبرد پروژههای مختلف زیربنایی و اقتصادیاند، نیز در پیامهای جداگانهای این حمله را نکوهش کرده و آنرا جنایت علیه بشریت خواندند.
سازمان مللمتحد و نمایندگی آن در افغانستان (یونما) در پیامی که در صفحهی رسمی فیسبوک اش بهنشر رسید، از جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت بهعنوان ابزارهای خطرناک در قتل عام و کشتارها یاد نموده و آنرا نکوهش کرد. نمایندگی مللمتحد در کابل، از حکومت افغانستان خواستار حمایتهای امنیتی و دفاع از مردم ملکی در برابر هراسافگنان شد. این همه در حالی است که دانشآموزان مکتب سیدالشهدا همچنان با وحشت و ترس در مکتب میآیند و درسها را دنبال میکنند. به دنبال این حملهی وحشیانه در محرومترین نقطهی پایتخت، حکومت افغانستان وعده سپرد که کمکهای لازم مالی و عملیاتی برای این مکتب در نظر گرفته و بهزودی آنرا فراهم خواهد ساخت. همچنان شماری از خیرین محل و برخی از مهاجران افغان مقیم کشورهای اروپایی و آمریکایی با کمکهای نقدی به این مکتب در بازسازی و ترمیم ساحه سهم گرفتند.
بنابه گزارش ادراهی مکتب، ادارهی عملیاتی ریاست جمهوری مسوولیت رنگآمیزی ساختمان و صنفها را بهعهده گرفته و طی چند روز گذشته تمامی اتاقها و صنفها توسط این اداره رنگآمیزی و ترمیم گردیده است. همچنین معاون مدیریت مکتب در گفتگو با خبرگزاری صدای مردم افغانستان اذعان کرد که مسوولیت تهیه و تدارک ۱۲۰۰ چوکی برای دانشآموزان را نیز ارادهی عملیاتی ریاستجمهوری بهعهده گرفته و تا کمتر از ۲۰ روز دیگر این وسایل در اختیار ادارهی مکتب قرار خواهد گرفت. در عین حال معاون مدیریت مکتب اظهار امیدواری میکند که کمک کنندهها وعده دادهاند تا در زمینهی رفع مشکلات اداری و ساختمانی مکتب با آنها همکاری مینمایند. او همچنین از نبود مواد درسی کافی و ابزار و وسایل لازم اداری نیز ابراز نگرانی نموده و گفت “حتی کاغذی برای تحریر عرایض و سه پارچه شاگردان در مکتب نیست”
همچنین بنابه گفتهی معاون مدیریت مکتب، نمایندگانی از وزارت شهرسازی، یونیسف و بنیاد خیریه خاوران بهمنظور حفر چاه مورد نیاز مکتب نیز وعده همکاری داده است او گفت” این سه نهاد هم وعده همکاری داده اما تا عملی شدن گپهای آنها زمان زیادی است، زیرا تا کنون بسیاری آمدند وعده دادند اما عمل نکردند”. این در حالی است که مکتب سید الشهدا در ساحهی نزدیک به ۱۷ جریب زمین اعمار گردیده و تنها چهار چاه آب آشامیدنی دارد، که بهگفتهی مسوولان مکتب، این چاهها آب مورد نیاز مکتب را فراهم کرده نمیتواند. بهگفته مسوولان مکتب، دو حلقه چاه آب آشامیدنی این مکتب در سالهای اخیر خشک شده و دو حلقه چاه دیگر نیز با مشکل کم آبی روبر است. عمق چاهها حفر شده کمتر از هشتاد متر بوده، که با پایین رفتن سطح آب روز بهروز کم آب شده و نمیتواند آب آشامیدنی صحی را برای شاگردان فراهم نماید. ادارهی مکتب ابراز امیدواری میکنند، که مسوولین نهادهای خیریه و کمک کنندهگان، در هماهنگی با ادارهی مکتب و نمایندگان شوراهای محل بهمشکل کم آبی و نبود ساحهی سبز در مکتب توجه جدی نمایند. یکی از وکلای گذر این ساحه در گفتگو با خبر گزاری صدای مردم افغانستان تأیید کرد که تا کنون کمکهای مالی زیادی از سوی نهادهای خیریه و افراد خیر به مکتب مواصلت نموده؛ اما بنابه بهعدم فهرست جامع از افراد آسیب دیده در حمله تروریستی و نبود هماهنگی میان ادارهی مکتب و افراد کمک کننده، این کمکها بهجای دلداری از خانوادههای شهدا و تداوی زخمیان در جاهای دیگر بهمصرف رسیده است. فهیمی گفت” تا حالا خیلیها آمدهاند کمک کردند، ما از آنها تشکر میکنیم، اما این کمکها هیچ دردی را دوا نکرده زیرا که هیچ هماهنگی میان ادارهی مکتب و افراد کمک کننده وجود نداشته، من خانوادههای را میشناسم که یک زخمی ندارد سهم سه زخمی را از نهادهای خیریه کمک نقدی در یافت کردهاند”. استاد شریفی، معاون اداری بخش دخترانه مکتب سیدالشهدا نیز تصریح کرد که کمکها در جهت رفع مشکل مکتب بهمصرف نرسیده بلکه بهصورت پراکنده به افرادی مختلف تخصیص یافته است او گفت «به غیر از ادارهی عملیاتی ریاستجمهوری، هیچگونه کمک نقدی برای بازسازی مکتب در اختیار هیئت امنای مکتب قرار نگرفته است».
با این وجود اما تا کنون آرامش روانی و فکری برای دانشآموزان شاغل در مکتب سیدالشهدا برنگشته است. سیما، محسنه و لیلا، سه خواهری هستند که بهگفتهی مادرش تا کنون از آمدن بهمکتب هراس دارند بهگفته مادرش آنها شبها را بدون خواب و روزها را بدون غذا در گوشهی خانه سپری مینماید. تیمی از روان شناسان موظف در مکتب در صحبت با خبرگزاری صدای مردم افغانستان تأیید کردند که تاکنون بیماران روانی زیادی را در این مکتب درمان نموده و به کسانی که مانند این سه خواهر هنوز درگیر اختشاشات روانی از حادثهی المناک در مکتب است، نیز رسیدگی مینمایند. بهگفته این روان شناسان، اکثر دانش آموزان که از حادثه جان سالم به در بردهاند، با اختشاشات ذهنی و روانی روبرو گردیده و توان پیشبرد درسها و برنامههای آموزشی را در فاصله کمتر از یک ماده ندارند.
از سوی دیگر مادر سیما، محسنه و لیلا از نبود امکانات صحی و روانی در مرکز روان درمانی، که برای بهبود و کمک به دانشآموزان در مکتب ایجاد گردیده است، انتقاد نموده و آنرا برای تداوی فرزندان شان کافی نمیداند او گفت « دخترایم به مرکز روانی نمیآیند و میگویند که در آنجا هیچ چیز نیست چرا برویم، در خانه باشیم بهتر است». جمیله مادری یکی دیگر از دانش آموزان است، که در حادثهی تروریستی دچار شوک مغزی شده و تا کنون بهبود نیافته است. این زن که شوهرش در ایران به سر میبرد، از نبود امکانات مالی و عدم دسترسی به کمکهای خیریه رنج میبرد او میگوید « شوهرم در ایران است، دخترم تازه صنف شش مکتب شده بود، داکترا گفته که در شفاخانه صحت روانی باید بستری شود، ما پیسه نداریم، سه هزار افغانی داشتم در وقتی که دخترم وضعیتش خراب بود، برایش از شفاخانه عالمی دوا خریدم حالا پیسهای برای تداوی او ندارم، او در خانه است و خواهری کوچکش پهلویش است، ما آمدیم تا کمک بگیریم».
با این وصف، شماری زیادی از خانوادههای جان باختگان و زخمیان این رویداد، در حیاط مکتب منتظر کمکهای خییرین و نهادهای خیریه هستند، تا شاید حجم سنگین از فشارهای روانی و مالی شانرا با دریافت کمکهای نقدی و صحی کاهش دهند. در اطراف درب وردی مکتب و ساختمان عقبی آن که مختص دانشآموزان دختر ساخته شده است، شماری از فعالان با نقاشی نمودن تصویرهای جان باختگان و وحشتهای ناشی از این رویداد در دیوارهای مکتب، بهدنبال صحنهسازیهای از وحشتاند. سمیع الله یکی از نقاشان میگوید که آنها تلاش دارند تا یاد و خاطر دانشآموزان جان باخته و وحشت تروریستان را در حافظه مکتب نگهداشته و آنرا جاودانه سازند، او میگوید:« با نقاشی کردن آنها هر کسی که در مکتب بیاید، به یاد شهدا و زخمیها میافتند و بر تروریستان لعنت میفرستند».
در گوشهای دیگر، شماری از روان شناسان و متخصصین روانی گرد هم آمده و کمپینی “کتاب بگیرد و درس بخوانید” را راه اندازی کردهاند. آنها با این شعار تلاش دارند تا روحیهی عمومی را برای حضور در مکتب و خواندن دوبارهی کتاب در فضای نسبتن آرام، مساعد سازند. آنها باورمندند که با این کمپین شماری زیادی از دانش آموزان که تا کنون در مکتب و در صنفهای درسی شان حاضر نشدهاند را میتوانند به مکتب و خواندن درسها تشویق نمایند.
حملهی تروریستی بر مکتب سیدالشهدا در غرب کابل و حملات تروریستی بر بسهای شهری باعث گردید که کاربران شبکههای اجتماعی کمپینی را بهمنظور « نسل کشی هزارهها را متوقف سازید» راه اندازی نمایند. این کمپین که از روز شنبه هفتی جاری آغاز گردیده است، تا کنون از موضوعات داغ در افغانستان شماری از کشورهای اروپایی بوده و کاربران زیادی از اقوام مختلف و ملیتهای مختلف در سراسر جهان از آن استقبال نمودهاند.