دیدبان حقوق بشر از هماهنگ کننده سازمان ملل متحد فریدون سینیرلی اوغلو خواست تا وضعیت زنان افغانستان را در ارزیابیهای خود در اولویت قراردهد.
دیدبان حقوق بشر روز «چهارشنبه ۴ اسد» در بیانیهی نوشته است: هماهنگ کننده سازمان ملل متحد باید مطمئن گردد که ارزیابیهایش بازتاب دهنده صدای بازماندگان نقض حقوق بشر در افغانستان میباشد.
بدنبال درخواست شورای امنیت سازمان ملل متحد در خصوص ارزیابی مستقل و یکپارچه همراه با توصیههای آیندهنگر برای اتخاذ رویکرد یکپارچه و منسجم از سوی ذینفعان سیاسی، بشردوستانه و توسعه مرتبط به افغانستان؛ دبیر کل سازمان ملل فریدون سینیرلی اوغلو را به عنوان هماهنگ کننده سازمان ملل متحد برای افغانستان گماشت و خواهان ارزیابی وضعیت زنان افغانستان گردید.
سازمان ملل از آقای سینیرلی اوغلو خواسته است این ارزیابی را تا ماه نوامبر سال جاری به انجام برساند.
در همین حال هدربار معاون مدیر حقوق زنان در دیدبان حقوق بشر وضعیت زنان افغانستان را در حال حاضر جدیترین بحران دختران و زنان در جهان خوانده تاکید میکند ارزیابی مستقل وضعیت دختران و زنان در افغانستان میتواند واکنشهای جدیتری برخورد کشورها و نهادها با طالبان را در پی داشته باشد.
خانم بار تصریح کرده است که در این ارزیابی باید حقوق دختران و زنان افغانستان در اولویت قرار گیرند.
دیدبان حقوق بشر گفته است طالبان از زمان تسلط دوباره در افغانستان، بسیاری از حقوق زنان و دختران را نقض کرده است. این سازمان به محدودیتهای طالبان علیه زنان از جمله منع کار، آموزش، اعمال محدودیت سفر و منع حضور زنان در رقابتهای ورزشی نام برده است.
در بیانیه دیدبان حقوق بشر به سرکوب اعتراضات زنان معترض در افغانستان اشاره شده و همچنین تصریح شده است که ممنوعیت کار زنان در افغانستان باعث شده است تا ۲۸ میلیون نفر که نیازمند کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد هستند از این کمکها محروم شوند.
این سازمان به بستن آرایشگاهها، سرکوب خبرنگاران و رسانهها توسط طالبان، برخورد طالبان با جوامع دگرباشان در افغانستان نیز اشاره نموده است.
دیدبان حقوق بشر در بخشی از بیانیهی خود گفته است که حملات شاخه خراسان داعش علیه شیعیان و هزارهها در افغانستان ادامه داشته که مصداق «جنایت علیه بشریت» میباشد.
هدر بار تاکید کرد که بحران کنونی در افغانستان بسیار گسترده است و سؤاستفاده طالبان از وضعیت موجود، این بحران را عمیقتر ساخته است.
او گفت: «هدف از ارزیابی مستقل ملل متحد باید تغییر فوری واکنش جامعه بینالمللی به وضعیت افغانستان باشد که تاکنون ناسازگار و ناکارآمد بوده و به اندازه کافی بر حقوق بشر تمرکز نکرده است.»
این مقام دیدبان حقوق بشر گفت ارزیابی هماهنگکننده ملل متحد باید ابزارهایی را برای پاسخگویی طالبان به خاطر نقض حقوق بشر پیشنهاد دهد.