چهارشنبه ۹ جوزای سال روان خورشیدی جلسهی به منظور بررسی نسل کشی هزارهها در پارلمان کانادا برگزار گردید.
این جلسه که به ابتکار گروه دادخواهی برای نسل کشی هزارههای مقیم کانادا دایر شده بود در آن نمایندگان پارلمان کانادا، سویدن و بریتانیا و همچنین مؤرخین و کارشناسان حقوق بشر اشتراک نموده بودند.
نمایندگان پارلمان کانادا، سویدن و بریتانیا تاکید کردند که ما وضعیت داخل افغانستان و اتفاقات که در خصوص هزارهها می افتد را به طور جدی دنبال میکنیم.
پاول بریستو، عضو پارلمان بریتانیا و رئیس کل گروههای پارلمانی در مورد هزارهها گفت: «ما تلاش داریم تا صدای هزارهها شنیده شود.»
این عضو پارلمان بریتانیا افزود: «هزارهها در افغانستان با قتلهای هدفمند تبعیض و شکنجه مواجه اند و خاموشی جهان در مورد هزارهها درست نیست.»
وی اضافه کرد ما در اینجا خاموش نبوده و تلاش میکنیم صدای مانرا در مورد هزارهها و حقوق بشر بلند نماییم.
همچنین آقای استنتین رئیس دیدبان سازمان جهانی حقوق بشر که رهبری چندین پرونده نسل کشی جهانی را به عهده دارد، نیز از اشتراک کنندگان این جلسه بود.
رئیس دیدبان سازمان جهانی حقوق بشر افزود: «از نگاه قوانین و کنوانسیونهای بینالمللی، اتفاقات که برای هزارهها رخ داده و میدهد مصداق بارز نسل کشی میباشند.»
آقای استنتین افزود: «هزارهها در دوره اول حکومت طالبان با نسل کشی مواجه بود و همچنین در این دوره نیز هزارهها با خطر نسل کشی در حکومت طالبان مواجه اند. من از جهان میخواهم تا در مورد اتفاقات که در خصوص هزارهها رخ میدهد سریعا اقدام نمایند.»
حسین هزاره فعال حقوق بشر و از برگزار کنندگان این جلسه ضمن ابراز خرسندی از این جلسه افزود در این جلسه کارشناسان نسل کشی هزارهها را از دیدگاه تاریخی مورد بررسی قرار دادند و اشتراک کنندگان این جلسه تاکید داشتند که در خصوص به رسمیت شناختن نسل کشی هزارهها توسط جامعه جهانی تلاش دارند.
تعصبات ایدئولوژیکی، تمایل به از بین بردن اقلیتها، همبستگیهای اجتماعی و حاکمیت سیاسی میتوانند از جمله عواملی باشند که به نسل کشی منجر میشوند.
اما امروزه مفهوم نسل کشی در قوانین بینالمللی توسعه یافته است و از جمله جنایات قابل تعقیب و پیگرد قانونی میباشند.
ولی در افغانستان گروه طالبان که به نسل کشی هزارهها متهم هستند نزدیک به دو سال است که در کشور قدرت را در دست گرفته و محدودیتهای بسیار شدیدی را در کشور وضع نموده اند.
طالبان بعد از به قدرت رسیدن رفتن دختران به مکاتب و دانشگاهها را ممنوع اعلام نموده و همچنین مانع کار زنان در نهادهای غیردولتی شده اند.
هزارههای افغانستان که اکثرا به سمت علم و دانش رو آورده اند مراکز آموزشی و مکاتبشان بارها توسط طالبان به خاک و خون کشیده شده و این گروه قومی در افغانستان همچنان مورد نسل کشی قرار میگیرند.