افغانستان کشوری که بعد از روی کار آمدن طالبان فقر و تنگدستی میان مردمانش بیداد نموده و طبق آمار نهادهای کمک رسان بینالمللی بیش از ۲۸ میلیون تن از شهروندان افغانستان نیازمند کمکهای بشردوستانه میباشند.
اما مقامات مسئول اداره طالبان و در رأس آن رهبر این گروه و دفتر وی که معلوم نیست کجا و چگونه هست با وجود فقر شدید در کشور بودجه هنگفتی را به مصرف رسانده است. بودجه دفتر ملا هبتالله آخندزاده در سال ۱۴۰۱ چهار میلیارد و ۳۵ میلیون و ۶۰۱ هزار افغانی بوده است.
به تازگی جدولی که از وزارت مالیه طالبان به بیرون درز کرده نشاندهنده مصارف عادی هفده اداره این گروه میباشند.
همانطور که انتظار میرفت بیشترین هزینهها مربوط بخشهای امنیتی گروه طالبان میباشند.
مطابق جدول نشر شده مصارف وزارت داخله طالبان ۴۱ میلیارد و ۵۳۹ میلیون و ۹۹۹ هزار افغانی، مصارف وزارت دفاع طالبان ۴۱ میلیارد و ۲۵۳ میلیون و ۶۶۴ هزار افغانی و بودجه ریاست عمومی استخبارات طالبان ۱۸ میلیارد و ۳۲۹ میلیون و ۸۰۰ هزار افغانی میباشند.
بودجه دفتر رئیسالوزرای طالبان ۲ میلیارد و ۵۹۳ میلیون و ۹۶۱ هزار افغانی و بودجه اداره امور این گروه یک میلیارد و ۱۱۸ میلیون و ۳۴۶ هزار افغانی اعلام شده است.
بر اساس این جدول مصارف وزارت خارجه طالبان ۳ میلیارد و ۸۱۳ میلیون و ۸۶۰ هزار افغانی و مصارف وزارت عدلیه طالبان ۵۴۰ میلیون و ۷۹۸ هزار افغانی است.
بودجه دادگاه عالی طالبان ۳ میلیارد و ۴ میلیون ۴۷۲ هزار افغانی، بودجه دادستانی و اداره امور زندانها هر کدام یک میلیارد و ۱۸۳ میلیون و ۲۹۴ هزار افغانی میباشند.
مصارف وزارت مالیه طالبان ۷ میلیارد و ۳۴۱ میلیون و ۷۰۸ هزار افغانی، بودجه اداره ملی مبارزه با حوادث ۱۵۰ میلیون و ۲۳۷ هزار افغانی و هزینههای وزارت تجارت و صنایع ۲۹۱ میلیون و ۱۰۷ هزار افغانی بوده اند.
بودجه وزارت اقتصاد طالبان ۲۲۳ میلیون و ۶۴۱ هزار افغانی و بودجه ریاست محافظت ریاستالوزرای طالبان در یک سال ۷۹۳ میلیون و ۵۳۷ هزار افغانی میباشند.
مصارف شهرداریها در یک سال بر اساس این سند ۱۴۰ میلیون و ۸۳۵ هزار افغانی بوده اند.
طالبان در ماه قوس سال ۱۴۰۰ حقوق دریافتی رهبر طالبان را ۲۲۸ هزار افغانی و حقوق رئیسالوزرای این گروه را ۱۹۸ هزار افغانی در ماه اعلام کرده بودند.
با وجود اینکه رهبر گروه طالبان بصورت مخفیانه زندگی میکند اختصاص دادن مبلغ چهار میلیارد و ۳۵ میلیون و ۶۰۱ هزار افغانی برای کسی که در خفا زندگی کرده و دفتر ایشان، که مشخص نیست دقیقا چیکار میکنند؛ یک مبلغ هنگفتی میباشد.
این در حالی است که کارمندان نهادهای صحی و معلمین در کشور چندین ماه میشود که حقوق دریافت نکرده اند.
از سوی دیگر، پس از تسلط طالبان بر افغانستان آمار فقر و بیکاری به صورت چشمگیری افزایش یافته است. به گونهای که بیش از ۲۸ میلیون نفر در سراسر افغانستان به کمکهای فوری بشردوستانه نیاز دارند.