دیده بان حقوق بشر در گزارش سالانه خود آورده است که در سال ۲۰۲۲ هزاره ها در افغانستان نزدیک به ۷۰۰ تن کشته و زخمی داده اند که مسئولیت این حملات را داعش به عهده گرفته است.
به گفته این سازمان، ناکامی طالبان در تامین امنیت گروههای در معرض خطر و ارائه کمکهای صحی به بازماندگان و خانوادههایشان،آسیبهای ناشی از حملات را تشدید کرده است.
این سازمان حقوق بشری میگوید که این حملات فراتر از ویرانی فوری، صدمات طولانی مدت شدیدی را به دنبال داشته است.
بر اساس گزارش دیدهبان حقوق بشر، در ۱۹ اپریل، داعش مسولیت بمبگذاری انتحاری بر یک مکتب در دشت برچی واقع در غرب کابل را بر عهده گرفت که در آن ۲۰ دانشآموز، معلم و کارمند کشته و زخمی شدند.
داعش همچنین مسئولیت حمله دو روز بعد در مزار شریف را بر عهده گرفت که ۳۱ نفر را کشت و ۸۷ نفر را زخمی کرد. در ۲۷ اپریل افراد مسلح ناشناس پنج مرد هزاره را در مسیر معدن زغال سنگ دره صوف در سمنگان کشتند.
طبق گزارش این سازمان، در ۳۰ سپتامبر، حمله بر مرکز آموزشی کاج در غرب کابل که هزارهنشین هستند ۵۳ دانشآموز کشته و ۱۰۰ تن دیگرشان زخمی گردید. اکثر مطلق قربانیان این حادثه دختران جوان دانشآموز بودند.
در پی افزایش حملات بر هزارهها در افغانستان، شهروندان افغانستان در شماری از ولایتها و همچنین بیرون از افغانستان دست به تظاهرات های گسترده زدند. معترضان در این راهپیماییها گفتند که هزارهها در معرض «نسلکشی» قرار دارند و خواهان توقف این حملات شدند.
این سازمان حقوق بشری همچنین بر محدودیت رسانه ها بعد از به قدرت رسیدن طالبان پرداخته و آورده است که صدها رسانه در سال ۲۰۲۲ بسته شده و ۸۰ درصد از خبرنگاران زن شغل خود را از دست داده اند.
در پایان این گزارش، دیده بان حقوق بشر از تعرض طالبان به غیر نظامیان اشاره کرده است که نیروهای طالبان در طول سال عملیات نظامی و حملات شبانه را علیه افرادی انجام داده اند که به گفته آنها به افراد وابسته به داعش پناه داده اند. که در جربان این عملیات ها به غیر نظامیان تعرض شده و در مواردی بازداشت شده اند. همچنین اجساد افراد کشته شده را بعضا در معرض دید عموم قرار داده اند.