پس از اعلان خروج سربازان خارجی از کشور، مراکز ولسوالیهای زیادی بهدست طالبان افتاد. طالبان ادعا کردند که این مراکز را از سوی نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان تصاحب کرده و بر ۸۰ فیصد خاک کشور تسلط یافتهاند. مقامات امنیتی گفتههای طالبان را شایعه خوانده و بر هماهنگی بیشتر میان مسوولین امنیتی تأکید داشتند. در رسمیترین موضعگیریهای حکومت افغانستان در قبال سقوط ولسوالیها، حنیف اتمر وزیر امور خارجهی کشور در مصاحبهای رسانهای افتادن ۸۰ مرکز ولسوالیها را بهدست طالبان تأیید کرده و دلیل سقوط آنها را نیز نا هماهنگی میان سکتورهای امنیتی و دفاعی کشور خواند. همچنین او بر خالی ساختن مراکز ولسوالیها و تخلیه آنها بهجاهای مناسب دیگر بهعنوان یک استراتیژی معقول از سوی حکومت عنوان کرده و آنرا سیاست برای حفظ مراکز ولسوالیها و محلات تحت تهدیدهای شدید امنیتی خوانده است.
در این میان چندی قبل رسانهها گزارش دادند که قوتهای هوایی آمریکا چندین موضع طالبان را در ولایت قندهار هدف حملات هوایی قرار داده که در آن، دهها تن از جنگجویان گروه طالبان و فرماندهان سرشناس این گروه کشته و زخمی شدهاند. (شنبه، ۲ اسد) جنرال کنت مکینزی، فرمانده مرکزی ارتش آمریکا (سینتکام) در ملاقات با بسم الله محمدی سرپرست وزارت دفاع بر ادامهی حملات هوایی و کمک به نیروهای امینتی کشور اطمینان داد. همچنین هفتهی گذشته رییسجمهور بایدن در تماس تلیفونی با اشرف غنی رییسجمهور کشور از ادامهی حمایتهای نظامی و مالی ایالات متحده آمریکا برای ارتش افغانستان اطمینان داده و تأکید کرده است که این کمکها تا زمانیکه ارتش افغانستان در برابر هراس افگنان ظرفیت لازم را نداشته باشند، ادامه خواهد داشت.
اطمنیان مقامات بلند پایهی سیاسی و نظامی ایالات متحده آمریکا بر ادامهی حمایتهای مالی و نظامی برای نیروهای امنیتی کشور، روزنهای امید در شرایط بحران کنونی است. مهمترین عامل در جنگ کنونی اکمال و تقویت ظرفیتهای قوای هوایی و نیروهای امنیتی و دفاعی کشور میباشد. حملات هوایی آمریکا بر مواضع طالبان نشان میدهد که قوتهای نظامی افغانستان در جنگ نابرابر علیه تروریستان تنها نبوده؛ بلکه جهان و تمامی کشورهای حامی ساختارهای دموکراتیک در کنار افغانستان ایستاده است. حمایت کشورهای جهان و منطقه از نیروهای امنیتی و دفاعی کشور نقطهی عطف در تاریخ جنگ چهل سالهی افغانستان است. بر اساس شواهد تاریخی، جهان تا این سطح، از نظام سیاسی افغانستان و دستاوردهای ارزشمند کشور در برابر ترویستان در هیچ مقطع تاریخی و سیاسی حمایت نکرده است. اکنون جهان و منطقه با صدای واحد به افراطیت دینی- مذهبی در افغانستان واکنش نشان داده و خواستار حمایت از نیروهای امنیتی و نظام سیاسی افغانستان هستند.
این فرصت بینظیر برای حل بحران و ختم خشونت هاست. اگر طالبان به صلح و گفتوگو باور دارند باید هرچه زودتر به میز مذاکره برگردند و دست از خشونت بردارند، در غیر آنصورت با واکنش جهان و منطقه روبرو شده و منزوی خواهند شد. از طرفی دیگر رهبری نهادهای امنیتی باید از فرصت پیش آمده برای تجدید قوا و هماهنگی بیشتر میان ارگانهای کشفی و نظامی استفاده نموده و در میدانهای جنگ تروریستان را شکست دهند. از سوی دیگر؛ آمریکا بدون هیچگونه ملاحظاتی سیاسی و استخباراتی، بر ادامهی کمکها تأکید دارند، رهبری حکومت و نهادهای امنیتی باید هرچه زودتر پلان پسگیری مراکز ولسوالیها و بندرهای تجارتی را در هماهنگی با ارگانهای کشفی تهیه و عملی سازد، تا طالبان در میدان جنگ سرکوب شده و حاضر به گفتوگوهای سازنده با نمایندگان دولت جمهوری اسلامی افغانستان شود.