گلبدینحکمتیار رهبر حزب اسلامی، در نشست بهمناسبت ۲۶ دلو، روز خروج نیروهای شوروی از افغانستان که در جمع هواداران این حزب در تالار لویه جرگه سخنرانی میکرد، به ارگ ریاست جمهوری هشدار داد که بیش از ۳۰ هزار زندانی این حزب در زندانهای دولت به سر میبرند و ۱۰۰ تن دیگر پس از توافقنامه میان این حزب و حکومت باز داشت شدهاند.
او با هشدار به ارگ ریاست جمهوری گفت که:” با گوشهای باز بشنوید، شما که حملات نیروهای خارجی مغرور تان ساخته است، در آینده نزدیک، شاهد تظاهرات پرشکوهی در جادههای کابل که به ارگ برسد، خواهید بود”. همچنین او تصریح کرد که از اظهارات اخیر جوبایدن ریسجمهور آمریکا، چینن برداشت میشود که دولت آمریکا تصمم دارد تا موافقتنامه دوحه را که میان طالبان و آمریکا امضا شده است، نادیده گرفته و به این توافقنامه اهمیت عملی ندهند. بهباور آقای حکمتیار، ادامهی جنگ و کشتار توسط نیروهای خارجی و حکومت، بههیچصورت بهنفع مردم افغانستان نبوده و مردم افغانستان خواستار توقف این کشتارها در سطوح گوناگون میباشند. حکمتیار، با توجه بهظرفیت حزب اسلامی تصریح کرد که این حزب خواستار ایجاد حکومت موقت و برگزاری انتخابات پس از آن میباشد. همچنین حکمتیار با توجه به تنشهای اخیر در کشور تصریح کرد که او اسناد موثق در اخیتار دارد که: «روزانه چندین کانتنر مملو از اسلحه از خارج به داخل افغانستان آمده و برای کسانی که سابقه جنگ با طالبان را دارد، توزیع میگردد».
این سخنان حکمتیار با واکنشهای گونان از سوی مسولین حکومتی و شماری از شخصیتهای سیاسی افغانستان روبر گردید. شاهحسین مرتضوی، مشاور فرهنگی رییسجمهور در صفحهی فیسبوکاش نوشت که آقای حکمتیار میان سالهای ۲۰۰۱ و ۲۰۲۰ تفکیک قایل نشده و هنوز بهدنبال گسترش خشونت و گرفتن قدرت از طریق زور میباشد. دواخان مینهپال معاون سخنگوی ریاست جمهوری ساعات پس از اظهارات حکمتیار در صفحهی تویترش نوشت که مردم با توجه به تجربیات تلخ گذشته، افزون بر حمایت از نظام فعلی به کسی اجازه نمیدهند که با زور حکومت کرده وارد ارگ شود.
او تصریح کرد که غیر از نیروهای دفاعی امنیتی کشور هیچ شخص یا گروهی حق ندارد که از زور استفاده نموده و نظریاتاش را بر دیگران تحمیل نماید. وی تأکید کرد که: « نظام کنونی بر اساس ارادهی ملت بهمیان آمده و دارای مشروعیت ملی و بینالمللی میباشد نظام فعلی بهگونه کامل از مردم حمایت میکنند».
در همین حال امرالله صالح معاون اول ریاست جمهوری در واکنش به اظهارات حکمتیار در صفحهی فیسبوکاش نگاشته است که:« دولت نیاز به آوردن اسلحه بهصورت مخفیانه و قاچاقی ندارد بهگفته آقای صالح تدارکات تسلیحاتی از صلاحیتهای ویژهی شخص رییسجمهور بوده و تصمیم نهایی در این مورد را رییسجمهور میگیرد، که از کجا و چگونه اسلحه فراهم شود؟».
بهگفته آقای صالح دولت همیشه نیازهای تسلیحاتیاش را بهصورت واضح و مشروع بر آورده کرده و میکند. صالح با اشاره بهسابقه حضور آقای حکمتیار در جنگهای داخلی تصریح کرده است، که حکمیار پس از تلاشهای فراوان نتوانست که خود را به ارگ برساند بهگفته آقای صالح او برای رسیدن به ارگ به هر آدرس سیاسی و دیپلماتیک مراجعه کرده و روی تمامی منافع ملی افغانستان حاضر شده معامله پنهانی انجام دهد؛ اما تمامی این تلاشها بهگفته او نتوانست حکمتیار را به ارگ برساند.
صالح در ادامه نوشته است، که گلبدین حکمتیار وقتی به بیرق ملی و قانون اساسی و نظام تمکین کرد به ارگ مهماناش کردند تا ساعاتی را در یک جمع بگذراند. او افزوده است که :” آن ساعات را نیز ضایع ساخت و جریحه ایجاد کرد. حالا از مرحله راکت زدن بهحرف زدن تکامل کرده نموده است، این چرخش بزرگی است و باید ارج گذاشته شود. بگذارید بگوید، هرچه دلش است بگوید، فکاهیهای سیاسی خبرساز ترند”.
در هیمن حال عطا محمد نور والی پیشین بلخ و رییس اجرایی جمعیت اسلامی افغانستان در واکنش به اظهارات حکمتیار مبنی بر مقاومت دوم گفته بود:« “نا افغانهای ملت ستیز و جنگ طلب شعارهای مقاومت دوم را به اشاره کشورهای جنگ طلب سردادند»، تصریح کرد که اظهارت حکمتیار عقدمندانه بوده و پیچارهگی او را نشان میدهد.
نور گفته است که مقاومت برای دفاع از وطن بود؛ اما کسانی که ۷۰هزار نفر را قتل عام کرده امروز علیه مقاومت پاک مردم افغانستان سخنان تخریبکننده میزنند. نور همچنان در بخشی دیگری از گفتههایش نوشته است که: « حکمتیار از دورن خانه کرایی حکومت که توان بیرون شدن از آنجا را ندارد؛ طرح براندازی نظام را مطرح میکند، چهقدر خندهآور است. حکمتیار مطلع باشد همانگونه که مقاومت اول را پیروز شدیم مقاومت دوم را در صورت نیاز و برای دفاع از کشور و مردم نیز شکل خواهیم داد».
صلاح الدین ربانی، رهبر حزب جمعیت اسلامی افغانستان و وزیر پیشین وزارت امور خارجه نیز در پیامی صحبتهای حکمتیار را نکوهش کرده و آنرا خلاف منافع ملی و ارزشهای کشور خوانده است. او تصریح کرده که مقاومت ملی دولت اسلامی از مستقلترین حرکتها در تاریخ مبارزات کشور بوده است. او در پایان تأکید کرده است که در شرایطی که افغانستان به همدلی بیشتر نیاز دارد، اظهارات و سخنان تخریشکننده از این دست جز، ترویج نفاق و نفرت و ایجاد فضای تشتت و فاصله میان گروهها و نیروهای سیاسی و جامعه پیآمد دیگری ندارد.