کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در گزارش تازهی خود نگاشته است که در نیمه اول سال جاری میلادی بیش از ۵۷۴ هزار پناهجوی افغانستانی از ایران و پاکستان بازگشتهاند.
در گزارش کمیساریایی عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان که روز «پنجشنبه ۲۶ میزان» منتشر شده آمده است که در نیمه اول سال جاری میلادی ۱۵۶ هزار پناهجو از پاکستان و ۴۱۸ هزار پناهجوی دیگر از ایران به افغانستان برگشتهاند.
این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد بااشاره به وضعیت وخیم حقوق بشر تحت حاکمیت طالبان افزوده است که؛ سرپناه، دسترسی به منابع مالی، کمکهای غذایی و خدمات فوری برای کودکان، زنان و دختران از جمله نیازهای اصلی بازگشت کنندگان پس از رسیدن به مقصد نهایی در افغانستان میباشد.
بربنیاد این گزارش بعد از تحولات سیاسی در افغانستان بیش از ۱.۶ میلیون شهروند افغانستان بهدلایل مختلف از جمله چالشهای اقتصادی و امنیتی در افغانستان مجبور به ترک کشور گردیده و به کشورهای ایران و پاکستان پناهنده شدند.
همچنین براساس گزارش کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، شهروندان افغانستانی که در سراسر جهان در سال جاری پناهنده شدند بزرگترین جمعیت پناهندگان را به خود اختصاص داده و از جمعیت پناهندگان سوریه پیشی گرفتهاند.
در این گزارش همچنین آمده است که جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر میزبان ۴.۵ میلیون پناهجوی افغانستانی میباشد که بیش از یک میلیون از آنها بعد از تسلط دوباره گروه طالبان در افغانستان به ایران پناهنده شدهاند و همچنین حدود ۲.۸ میلیون پناهجوی افغانستان در پاکستان زندگی مینمایند.
گزارش تازه کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان افزوده است که بعد از طرح اخراج پناهجویان افغانستانی بدون مدرک اقامتی معتبر از پاکستان، این کشور ۶۴۷ هزار پناهجوی افغانستانی را اخراج نموده است.
طبق این گزارش، طی سال جاری در مجموع ۵۰ نهاد (۱۳ نهاد مربوط به سازمان ملل، ۱۹ نهاد غیردولتی و ۱۹ نهاد جامعه مدنی محلی) با بودجه مورد نیاز ۶۲۰.۴ میلیون دالر به هدف رسیدگی به ۷.۳ میلیون پناهجو در کشورهای میزبان مصروف فعالیت هستند.که تا اواسط سال جاری میلادی تنها ۲۵درصد این بودجه تامین شده است.
باید خاطر نشان کرد که کشورهای ایران و پاکستان از اواخر سال گذشته میلادی تاکنون اخراج اجباری پناهجویان افغانستانی فاقد مدارک اقامتی معتبر را شدت بخشیده که این بازگشت پناهجویان افغانستانی از این دو کشور به افغانستان تحت حاکمیت طالبان منجر به افزایش بحران بشری نیز گردیده است.