گروه هماهنگی عدالت انتقالی به مناسبت ۲۱مین سالگرد عضویت افغانستان در دادگاه بینالمللی کیفری خواهان تحقیق جامع در مورد جنایات جنگی در افغانستان شده است.
گروه هماهنگی عدالت انتقالی از دادگاه بینالمللی کیفری درخواست نموده است تا در مورد جنایات جنگی در افغانستان تحقیقات جامع و سریع انجام داده و همچنین دامنه تحقیقات خود را نیز گسترش دهد.
در بیانیه این گروه ناظر بر وضعیت حقوق بشری در افغانستان آمده است که دادگاه بینالمللی کیفری تحقیقات خود را شامل همه طرفهای درگیر در افغانستان از جمله داعش، طالبان، نیروهای امنیتی افغانستان، نیروهای ایالات متحده و متحدان آن (ناتو) بسازد.
گروه هماهنگی عدالت انتقالی از دیوان بینالمللی کیفری خواسته است تا این دیوان تعهد قوی خود را نسبت به اطلاع رسانی عمومی در افغانستان انجام دهد تا همه قربانیان و جوامع تحت تاثیر درگیریها از روند تحقیقات و نحوه مشارکت در آن مطلع شوند.
این در حالی است که پیش از این قضات دیوان بینالمللی کیفری در ماه مارچ سال ۲۰۲۰ به دادستانها اجازه آغاز تحقیقات در خصوص جنایات جنگی در افغانستان را داده بود، اما به دلیل واگذاری این تحقیقات به دولت پیشین افغانستان، تحقیقات متوقف شد.
دیوان بینالمللی کیفری پس از توقف دو ساله در نهایت در سال ۲۰۲۲ بررسیهای مربوط به جنایات جنگی و نقض حقوق بشر در افغانستان را دوباره روی دست گرفته است.
تحقیقات دیوان بینالمللی کیفری در افغانستان بیشتر مشمول جنایاتی است که گروه داعش و طالبان در افغانستان مرتکب شده بودند و اما جنایات که به نیروهای امنیتی پیشین افغانستان و نیروهای ایالات متحده و ناتو نسبت داده میشدند از اولویتهای تحقیقات دیوان بینالمللی کیفری برداشته شدند.
گروه حقوق بشری عدالت انتقالی افغانستان در بیانیهی خود خواهان رسیدگی به تمامی جنایات طرفهای درگیر همچون نیروهای امنیتی پیشین افغانستان و نیروهای ایالات متحده شده است.
همچنین گروه هماهنگی عدالت انتقالی پیشنهاد نموده است تا دادستانهای دیوان بینالمللی کیفری جهت تحقیقات خود مستقیما با اعضای جوامع آسیب دیده و قربانیان دیدار و مصاحبه داشته باشند.